Over de wesp:
Wespen :
Wespen zijn er in vele soorten, maar doorgaans bedoelen we met de wesp het zwartgele insect dat voornamelijk in de maanden augustus en september veelvuldig ons terrein bestookt: de papierwesp. Wereldwijd behoren 61 soorten hiertoe, 11 hiervan komen voor in Midden Europa. Ze danken hun naam aan het papierachtige materiaal waarvan ze het nest maken, dat ze maken van een houtachtig materiaal dat ze afknagen van bomen en vermengen met hun speeksel.
In het najaar verlaten de wespen het nest. De koningin en werksters sterven en de jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren in een schuilplaats. In het voorjaar maken zij een nieuw nest. Koninginnen leven 1 jaar, werksters enkele maanden. De koningin legt de eitjes en de werksters zijn actief in het verzamelen van voedsel voor de jongen. Zij verdedigen het nest en worden agressief als het nest te dicht wordt genaderd.
Wespen kunnen pijnlijk steken. In tegenstelling tot bijen gaat een wesp niet dood als hij u gestoken heeft. Eén wesp kan wel zo'n 10 maal steken. Gedurende een steek spuit een wesp een kleine hoeveelheid gif in het slachtoffer waardoor een zwelling ontstaat. In het gif zit een lokstof waarmee andere wespen worden aangetrokken. Bent u allergisch voor een wespensteek, neem dan direct contact op met uw huisarts.
Wespen bouwen hun nesten zowel binnen- als buitenshuis. Denk hierbij aan de zolder, onder het dak of de goot, onder vloeren, tussen plafonds of in de spouwmuur, maar ook in oude mollengangen, in struiken, vogelnestkasten of in de bijgebouwen.
Het verschil tussen wesp en honingbij.
Enkele voorbeelden van wespennesten:
Bij een wespennest neem dan contact met ons op.