Over de eiken processierups:

Eikenprocessierups :

Ter informatie over de Eikenprocessierups

Sinds 1987 vormt de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea Linnaeus) een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. Van mei tot in juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen in processieachtige colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren; vandaar de naam eikenprocessierups. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups.

Is de eikenprocessierups eenmaal aanwezig in uw eikenboom dan kunt u kiezen tussen branden of wegzuigen van de nesten.
Het meest effectief is echter om preventief te spuiten met een biologisch preparaat om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich snel drastisch vermeerdert.

De eikenprocessierups is te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel.
Het middel kan in het voorjaar (maanden april-mei-juni) op het blad van de bomen gespoten worden. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met een bacterie die verlammend werkt op de kaakspieren. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood. Hoe kleiner de rups is hoe effectiever het middel. De producent van het biologische middel garandeert dat het middel onschadelijk is voor de natuurlijke vijanden van de rups.

Met het bestrijden van de eikenprocessierups kan dus het beste al in het voorjaar gestart worden. Zodra de bladeren aan de bomen komen kunt u beginnen met het preventief behandelen van de bomen. Hierdoor zult u in de zomermaanden vrijwel geen overlast ervaren.

De eikenprocessierups in de bomen.

De gevolgen bij de mens door de eikenprocessierups.