Over het zilvervisje:

Zilvervisje en Papiervisjes :

Zilvervisjes en papiervisjes komen veel voor in woningen. Zoek bij overlast eerst uit om welk van de twee het gaat. Het zilvervisje doet meestal weinig kwaad, maar het papiervisje kan veel schade aanrichten. Milieu Centraal legt uit hoe u deze milieuvriendelijk kunt weren.

Zilvervisjes en papiervisjes zijn kruipende, zilverachtig glanzende insecten. Ze lijken op elkaar, maar verschillen in hun voorkeur voor specifieke temperatuur en vochtigheid. Papiervisjes kunnen veel schade veroorzaken in warme, goed geïsoleerde woningen terwijl de aanwezigheid van zilvervisjes wijst op vochtige plekken in huis.

Milieuvriendelijk bestrijden betekent vooral: voorkomen. Bij aanhoudende overlast van papiervisjes kan bestrijding met een chemisch middel nodig zijn: dan ontziet u het milieu als u goed let op een juiste toepassing van het middel.

Tips

v  Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in huis. 

v  Zorg voor een goede hygrometer, zodat u de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten kunt houden.

v  Breng behang naadloos aan want papiervisjes gaan graag achter loszittende delen zitten.

v  Controleer boekenkasten en schilderijen regelmatig op vraatschade, vooral als die in een warme ruimte staan. 

v  Zilvervisjes vragen om andere maatregelen dan papiervisjes: twijfelt u welke soort het is, dan kan u ons een paar exemplaren opsturen die wij dan laten controleren.

Herken zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes zijn 7 tot 12 mm lang, het papiervisje komt tot 15 mm. De beestjes danken hun zilverachtige kleur aan de fijne schubben waarmee ze bedekt zijn. Kenmerkend is dat ze drie staartachtige draden, en twee lange antennes hebben.

Zowel papiervisjes als zilvervisjes zijn lichtschuw, en vooral 's nachts actief. Komen ze plots in het licht, dan schieten ze met een bijna slangachtige bewegingen naar een donker hoekje.

Papiervisje herkennen

Het papiervisje is grijsachtig en wat gespikkeld. Met een vergrootglas ziet u kleine toefjes haar. Papiervisjes kunnen leven bij 15 tot 20 graden, maar overleven het best bij 24 graden.

Papiervisjes hebben een relatieve vochtigheid nodig van 55 procent of hoger. Vooral nieuwbouwwoningen zijn gevoelig voor een plaag papiervisjes, omdat er in nieuwbouw vaak nog bouwvocht aanwezig is in het beton en cement. Ook op zolders waar een cv-ketel staat en veel papier ligt opgeslagen, kan het papiervisje gemakkelijk tot een plaag uitgroeien en veel schade toebrengen. Maar de aanwezigheid van voedsel zegt niet alles: papiervisjes kunnen wel tot 100 dagen zonder voedsel.